Съпругата на пастора
Начало > Съпругата на пастора

Съпругата на пастора

 

Никога не бях се питала за трудностите, през които преминава една пасторска съпруга. Не бях се замисляла за цената, която трябва  тя да плати, бивайки неотменен помощник и верен другар.

 

Често съм си мислила, че няма по-прекрасно от това съпругът ти да бъде вярващ, че е истинско щастие да си жена на пастор. Откакто съм повярвала и преоткрила Бога първостепенна мечта за мен е било да бъдем с моя съпруг едно в Господа. А колко повече, ако можем заедно да Му служим. Сигурно има и други, които мечтаят за това.

 

В действителност животът на една пасторска съпруга не е това, което изглежда отвън. Говорила съм с много пасторски жени. Но наскоро погледнах от друг ъгъл на тяхното служение. Трябва да имаш голяма благодат от Бога, за да бъдеш пасторска съпруга, за да можеш да понасяш тежкото й бреме. Да подкрепяш съпруга си в отговорната му работа, защото си осъзнала, че най-трудно  е да се работи с хора, независимо от това, че са християни. Всъщност хората в църквата имат голямо очакване от съпругата на пастора, а понякога тя е толкова крехка  и чувствителна  - като всички жени.

 

Нейното служение  би могло да се сравни с раждането. Понякога то носи много болка и изисква твърде висока цена, но  същевременно носи  много радост и удовлетворение. Свързано е с много безсънни нощи, с отговорности, търсения, молитви.

 

Пасторската съпруга е като майка за цялата църква. Радва се за всеки успех, но более и за всеки един проблем в църквата. Не рядко в хората се промъкват негативни настроения, недоволство и неправилни изповеди по отношение на ръководенето.

 

Обикновено те имат много по-големи очаквания от пастора, но не могат да отидат и да му го кажат директно. В такива случай буферът се оказва съпругата. Налага се тя да поеме ударите, за да предпази съпруга си от всякакви болки и негативи и то в моменти, когато  самата тя има нужда да бъде подкрепена и опазена.

 

И това е най-малкото, което може да се каже...  Понякога тя се чувства много самотна.Често се оказва, че няма на кого да излее болката си, особено, ако съпругът й е ангажиран да обмисля важни въпроси относно своите отговорности.

 

С особено вълнение се връщам към тези мои мисли след обаждането на Милка, съпругата на пастора на Евангелската църква в Горна Оряховица Христо Благинов. Повече от дванадесет години всеки ден, освен всичките си задължения, като пастирска съпруга, тя е трябвало да се грижи  за своята майка – трудно подвижна заради прекараните инсулти.

 

Независимо от това, че е била затворена между  стените на жилището, Милка  води и служението със жените, и посреща гостите в църквата и още много други задължения, които носи върху крехките си плещи. Страдала е, гледайки физическото безсилие на своята майка, но сега с още по-голяма мъка Милка ми съобщаваше, че я е загубила.

 

Убедена съм, че леля Петранка Алексиева – жената, която бях нарекла „Живата история” на Горнооряховската църква сега е на най-хубавото място, при Господа. И Милка знае това, но болката от физическата й загуба е голяма. Затова се нуждае от молитвената подкрепа на жените от нейната църква и не само на тях.

 

Всъщност, мислейки за Милка съм убедена, че  всяка пасторска съпруга се нуждае много от ходатайствените молитви на своите сестри. Логично е.

 

Колкото духовната позиция на човек е по-висока,  на толкова по-силни бури и ветрове е изложен. А атаките към пастoрската съпруга, както и към пастора са много по-силни, затова цялата църква трябва да носи отговорността и да се моли за тях.
Последна промяна:
September 22. 2016 13:04:18