Нека да помогнем заедно
Начало > Нека да помогнем заедно

Нека да помогнем заедно

 

Както възрастните, така и децата се нуждаят от вяра, защото без вяра човек не може да бъде угоден на Бог. За голямо съжаление обаче, много от родителите в България не осъзнават тази истина, защото самите те не вярват в Бога и не познават Неговото Слово.

 

Често се питаме, защо много от децата са непокорни, недисциплинирани, нагли, агресивни, бягащи от училище, увлечени от непристойна музика и от поведението на съмнителни филмови и попфолк „звезди”. А ако погледнем през „очите” на статистиката ще се ужасим. Ето само няколко данни:

 

- В България има 1,800,000 деца, а 50,000 от тях са сираци.

 

- Всяка година през домовете за временно настаняване на малолетни и непълнолетни преминават по 4,000 деца, скитащи из страната ни. Сред тях са разпространени алкохолната консумация, наркоманията и проституцията.

 

- В годините на прехода се наблюдава увеличаване на детската престъпност, сконност към насилие и агресия не само сред момчетата, но и сред момичетата.

 

- Възрастовата граница при „зарибяването” с наркотици в училищата постоянно спада.

 

- Само за първите десет месеца на 2000 г. 96 души са загинали от злоупотреба с наркотици, а за същото това време са зарегестрирани 665 наркопласьора.

 

- Всеки десети заподозрян в престъпление през 2001 г. е непълнолетен и през годината са осъдени 3,253 непълнолетни за извършени престъпления.

 

- Само за 2004 г. в страната ни има 10,000 бракоразводни дела, 500 от които по причина „насилие”.

 

- В България има над 32,000 деца оставени в домовете.

 

- От образователната система ежегодно отпадат около 250,000 деца поради материални затруднения.

 

- 79 момичета и момчета в Русенска област са малтретирани в семействата си и четири от тях са сексуално изнасилени.

 

- Статистиката показва, че всяко четвърто дете в София и всяко пето в Пловдив са опитвали поне веднъж в живота си наркотици

 

Особено голям проблем сред учащите се в последно време е и употребата на алкохол. Резултатите от едно проучване в гр. Шумен са публикувани в списание „Социална медицина” бр. 1/2 2005 г. Статията е „Отношението на учениците към употребата на алкохол” на авторски колектив Л. Георгиева, Й. Маринова и С. Попова.

 

Проучено е мнението на 1400 ученика между 11 и 16 години, /64% момичета и 67%  момчета/. 14% от тези деца са опитали за първи път алкохол до 7г.възраст; 9% - до 8г.; 9% - до 9г. ; 20% - до 10г. ; 14% - до 11г.; 13% - до 12г.; 12% - до 13г.;  9% - до 14г възраст. 71% от тях  са употребявали  алкохол от 1 до 5 пъти в месеца; 22% - от 6 до 7 пъти, а 1% момичета и 2% момчета са употребявали алкохол всеки ден.

 

„Изключително тревожно е – пишат авторите, че 24% от момчетата и 18% от момичетата заявяват, че им се е случвало да не помнят нищо след напиване.”

 

51% от употребяващите алкохол съобщават, че пият в къщи; 29% - у приятели; 14% в заведения и 6% на улицата или в парковете. И само на 13% от купуващите алкохол са поискани лични карти.

 

Последните данни показват, че България се нарежда на първо място по алкохолизъм сред учениците между страните в Европейския Съюз.

 

- През 2000 г. зависимите от наркотици са били 40,000, в 2005 са 50,000 т.е. за 5 г. са се увеличили с 10,000. А сега сме в 2008 г.

 

- А над 140,000 деца от училищна възраст са опитали и   голяма част от тях са пристрастени към наркотични средства.

 

- Данните са събирани от различни телевизионни предавания, семинари, интервюта, разговори, които съм записвала, за да се моля за  социалните проблеми на страната ни... Тази статистика я водя от години.

 

Картината е мрачна, ужасяваща. Но колкото и трудна и безизходна да изглежда ситуацията в България, вярвам, че Господ иска да ни помогне. Исус Христос хлопа и чака на вратата на нашите сърца. Въпросът е: Ще Го чуем ли?

 

Ще постъпим ли така, както постъпиха четиримата приятели на „паралитика”? Ще Го потърсим ли, за да издигнем  пред нозете Му  децата и юношите на България?

Бог може да промени живота им, да изцели телата им, да прости греховете им, да обнови умовете им. Може да ги преобрази и мотивира за един смислен и пълноценен живот, изпълнен с Неговия мир и хармония. Нужно е само да Му се доверят, да Го потърсят.

 

Вярно е, че семейството и училището са основният фактор за моралното и духовно възпитание на подрастващите. Но в Господ Исус Христос ние принадлежим на Божието семейство. Святият Дух ни свързва в едно и ни прави едно. Дал ни е сила, авторитет и власт да се застъпваме за нацията си, за нейното богатство.

 

Ние обичаме Бог, но обичаме и децата. Длъжни сме да им разкажем за спасителното дело на Исус Христос.

 

Време е като Негови служители и последователи да обединим усилията си в борбата срещу злото.

 

Време е да защитим децата на България от пагубното въздействие на наркотиците, алкохола, цигарите, да ги защитим от физическото и сексуално насилие, от духовната слепота и непросветеност.

 

Време е да ги измъкнем от моралното и нравствено тресавище,  в което са затънали.

 

Време е да обърнем внимание на техните духовни потребности.

 

По редица причини младото поколение е лишавано от богатството на Божието Слово.

 

Истината е, че Библията е единственият източник -  основата, върху която може да се изгради новата ценностна система, от която се нуждае всеки човек по земята. Единствено в нея се съдържат Божиите стандарти, правила и принципи, откровението, което Сам Бог ни дава за Себе Си.

 

Крайно време е да заявим своята гражданска позиция. Да поемем своята лична отговорност за нравственото, моралното и духовно възпитание на младото поколение.

 

Нека заедно да потърсим мъдрост от Бога, да предадем вечната Му и непреходна любов на младото поколение, което има нужда от спасение!

 

Нека заедно да им помогнем да намерят Единствения Път – „Пътят и Истината и Животът”, Който единствен може да изпълни със смисъл и достойнство техния живот! Да им покажем, как да изградят лични взаимоотношения с Него!

 

Бог обича децата, обича младите хора. Сам Господ Исус Христос казва: „Оставете дечицата и не ги възпирайте да дойдат при Мене, защото на такива е Божието царство”.

 

Най–големият мъдрец на всички времена заръчва: „Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, и не ще се отклони от него, дори когато остарее”. Притчи 22:6

 

А псалмопевецът възкликва: „Блажен оня народ, на когото Господ е Бог!” Псалм 33:12

 

Чрез Словото Си, Бог ни призовава да разкажем на „идното поколение” това, което знаем за Него, „за да възложат надеждата си на БОГА, да не забравят делата Му, но да пазят Неговите заповеди.” Псалм 78:7.

 

Ще се отзовем ли на Неговия призив?

 

Аз искам да го направя!

 

А ти?    

 

18.02.2008 г. 

Таня Стоянова
Последна промяна:
September 22. 2016 13:04:18