Служение на съветничество
Начало > Служение на съветничество

Служение на съветничество

 

В последно време ежедневният ни живот се отличава с все повече  трудности и проблеми. И вярващи и невярващи хора преминават през някакви изпитания и духовни борби. Разликата между християните и невярващите хора е в това, че в Господ Исус Христос ние винаги имаме надежда и сме обречени на победа, защото Той Самият е Победителят. И ако ходим в Него и всичко, което мислим, говорим и вършим е съобразено с Него и с Божиите стандарти, колкото и да е трудно, устояваме. Нашият милостив Бог винаги ни помага, Святият Дух – нашият Утешител винаги ни успокоява и утешава.

 

Друг е резултатът, ако сме колебливи във вярата си, ако правим компромиси с греха, ако допуснем да попаднем в капана на противника, който „като рикаещ лъв обикаля и търси кого да погълне”. Тогава лесно можем да бъдем подлъгани, измамени, вплетени и съборени.

 

Още по-страшно е, ако човек е невярващ в това усилно време. Такива хора се чувстват в безизходица и напълно безпомощни да се справят както със собствените си проблеми, така и с предизвикателствата на живота. Те непрекъснато  се намират в състояние на безпокойство и нямат мир нито с Бога, нито със себе си, нито с околните.

 

И можем само да бъдем благодарни на Бог за това, че Той се грижи и за едните, и за другите.

 

Трябва да сме благодарни и за това, че Той е дарил Своите синове и дъщери с правото и незаслужената милост да бъдат съпричастни на мъката и страданието на много хора; че ни е позволил да чувстваме не само болката на страдащите, но и тази на Неговото любящо бащинско сърце.

 

Благодарни за това, че ни е дал да бъдем Негови служители, благовестители, че ни е дал правото да носим любовта Му на тези, сред които ни е поставил.

 

Да бъдеш носител на Божията любов е толкова трудно в сегашно време. Но без нея не бихме могли успешно да носим благата вест за спасителното дело на нашия Господ Исус Христос.

 

Любовта на Бог е разковничето, което отключва човешкото сърце и ни помага да дадем съвет – съобразен с Божиите изисквания и стандарти.

 

Ако не подхождаме с любов, ако не умеем да изслушваме внимателно и търпеливо проблемите и нуждите на хората, ако не позволим на човека до себе си да ни се довери, не бихме могли да бъдем добри благовестители, нито добри съветници.

 

Благовестителската дейност на Христовите последователи е в неразривна връзка със служението на съветничеството. Тя е като двете страни на една длан.

 

Да си съветник е преди всичко дар от Бога, но това е и личен избор. Разбира се, изграждането ни като съветници не става бързо. Това е системен, продължителен процес. Ето защо е необходимо да се обучаваме ден след ден.

 

Преди всичко е необходимо да имаме призвание, но и желание да отговорим на предизвикателството на Бог. Да бъдем в непрекъсната връзка с Него, да имаме дълбоко смирение пред Божието великодушие. Да сме осъзнали, че “всичко е от Него, чрез Него и за Него”, и ние сме само инструменти в Неговата ръка.

 

Таня Стоянова
Последна промяна:
September 22. 2016 13:04:18