Вълнуващо пътешествие
Начало > Вълнуващо пътешествие

Вълнуващо пътешествие

 

„В началото на днешното ни лятно издание ви каним на пътешествие до едно от най-старите християнски селища в света.” – така започна  предаването „Вяра и общество” на Горан Благоев от 03.07.2010 г. В едно от първите предавания на „Вяра и Общество”, вашият най-голям интерес предизвика излъчвания от нас материал за молитвата „Отче наш!” на арамейски език. Нашето пътешествие ви дава възможността да я чуете отново.”

 

С голям интерес следя винаги, когато имам възможност вълнуващите предавания на Горан Благоев, но това беше едно невероятно пътешествие...

 

„Земя древна колкото Библията. Свят, в който времето на първите християни не е минало. Само на 50 км от Сирийската столица Дамаск, сред скалите на планината Коаламун се намира селището Маалюля. Неговите  8 000 жители са единствените обитатели на планетата, които все още говорят древния арамейски език, езикът на който е проповядвал Спасителят.” – продължаваше да провокира любопитството ми водещият.

 

Но още повече ме впечатлиха думите на един от жителите-араби на Маалюля: „Този език е съхранен, понеже всички ние знаем, че това е бил езикът на Христос. Ние говорим на него помежду си, говорим на арамейски и с децата си...”

 

Слушам с вълнение молитвата, оставена от Господ Исус Христос в наследство на всички Негови последователи – изречена на този мек език от красива сирийка – християнка.

 

Гледам скътаните, сякаш вградени в прегръдката на планината жилищни сгради и се възхищавам отново и отново на нашия Съвършен Бог за Неговия промисъл и мъдрост.

 

Мислено се връщам към времето, когато пророк Илия се страхуваше за живота си и искаше Бог да прибере душата му, а Той го успокои, като Му каза: „Иди,  върни се по пътя си през пустинята в Дамаск и помажи Азаила за цар, а Елисей за пророк... Оставил съм си обаче, в  Израиля седем хиляди души, всички ония, които не са преклонили колена пред Ваала...” III Царе 19:1-18

 

Мисля си за това, че може арамейският език да се смята за мъртъв, но Бог, Всезнаещия и Премъдър Бог си е оставил 8 000 души, които говорят помежду си, а което е още по-важно с децата си на  езика, на който е говорил нашият Спасител и Господ, за да бъде той съхранен.

 

Царят на Царете е направил всичко, за да имаме вечен живот, а ние какво правим, за да доведем повече хора в Неговото Царство???

 

Говорим ли ние, аз и ти с нашите деца и внуци за Спасителното дело на Исус Христос, говорим ли  за това, което Той  е направил за нас, за цялото човечество?

 

Разказваме ли им за въплътения Бог, Който дойде като малко бебе на земята и Който предаде Себе си на кръстна смърт, за да ни изкупи от робството на греха и смъртта? Или ги оставяме да бъдат завлечени от света и греха???

 

„Няма нищо, което с такава сигурност да доведе човека до ада, както неправилното възпитание на децата. Изключително необходимо е всеки женен човек да се отнася към детето като безценно, вечно съкровище, дадено му от Бога за съхранение, така че Дяволът, светът и плътта да не го откраднат и унищожат. В Деня на Страшния съд за детето ще се иска от родителите много, много стриктна отговорност” – това са думи на един от колосите на Христовото учение Мартин Лутер.

 

Ще поведем ли нашите деца на едно вълнуващо пътешествие по стъпките на нашият Спасител  през страниците на Божието Свещено Писание  или ще ги оставим да се лутат в  духовната тъмнина на безверието и лъжеученията?

 

Дано един ден да бъдем възнаградени от Съдията, който в Земния Си живот ни завеща: „Оставете дечицата да дойдат при Мене; не ги възпирайте, защото на такива е Божието Царство.”  Марка 10 :14 Вярвам!  

 

Повече по предаването Вяра и Общество можете да видите на:

 

http://bnt.bg/bg/productions/44/edition/8572/vjara_i_obshtestvo_3_uli_2010

 

Вяра и общество - 3 юли 2010. Молитвата "Отче наш" на арамейски език


Последна промяна:
September 22. 2016 13:04:18