Пътят ми към Святата земя
Начало > С любов към ИЗРАЕЛ > Пътят ми към Святата земя

Пътят ми към Святата земя

 

Дълъг е пътят ми към Святата земя и към Божия народ – Израел. Ако открехна завесата на спомените си, сигурно ще открия началото му в ония смразяващи новини за военни действия срещу новосъздадената държава Израел през юни 1967 г.

 

Бях млада и не познавах историята на тази държава, не знаех много за Холокоста, а още по-малко за това, че Израел е Божият избран народ по обещание. Но още тогава у мен се породи чувство на състрадателност към еврейския народ и някакво странно удовлетворение, че тази война приключи успешно само за няколко дни. Шестдневната война – това беше името, с което въпросните събития влязоха в историята на човечеството.

 

По-късните ми спомени ме водят до едно не твърде дълго /поради неговата кончина/, но чудесно творческо приятелство с българския поет и писател от еврейски произход Салис Таджер. Срещите ни с него и с творчеството му ще останат незабравими не само за мен, но и за голяма част от децата в детската градина, които с въодушевление научаваха наизуст стиховете му, подаряваха му свои рисунки, вдъхновени от творчеството му.

 

От него научих интересни неща за преживяванията на негови близки и сънародници, а и на него самия, за онова «време разделно», когато част от българските евреи се завръщаха в родината, но част от семействата им оставаха тук.

 

Като на киноекран протичат  спомените ми от този период и пред очите ми изплуват медночервените къдрици на малката Еви и на майка  й Клара,които бяха потомствени евреи. Взаимоотношенията ми с родителите на децата, които съм обучавала винаги  са били сърдечни и топли, но между  мен и това еврейско семейство съществуваше необяснима привързаност.

 

Това беше само началото на моето пътуване към  хората, които по някакъв начин бяха свързани с  Израел.

 

Повратната точка в отношението ми към този народ обаче настъпи едва, когато  приех Исус Христос за мой Господ и Спасител. Започнах да чета и изследвам Библията. От нея разбрах, че Бог има специален план за този народ. Разбрах, че Евреите са Божият избран род по обещанието на Бог Отец към Авраам. Колкото по-задълбочено изследвах  библейските текстове, толкова повече се запознавах с духовната история на Израелевия род, с трудностите и проблемите, които преодоляват в своето развитие като Божий народ. Заедно с това се умножаваше интереса ми, който по-късно прерастна в любов към Израел.

 

Бях поела ангажимент да се моля за еврейския народ и специално за пустинята Негев, за мира в Ерусалим, за християните в Израел, както и за ортодоксалните юдеи. Годините минаваха, а Бог по някакъв начин разширяваше кръгът на моите познати от еврейски произход. Така се стигна до срещата ми с Рами и Ани Бен Ари – едно очарователно семейство еврейски християни. Те ходеха в същата църква, която  посещава и моята дъщеря. Изучаването на иврит беше нейна дългогодишна мечта и дълго време се бяхме молили за това.

 

Постепенно тази мечта започна да гори и в моето сърце, затова бяхме безкрайно удовлетворени и благодарни за курса, който Ани организира в църквата и откриването му съвпадна с гостуването ми там. Е, аз си останах с първите познания, но това разпали още повече любовта ми към еврейския народ. А дъщеря ми и до днес продължава да изучава и усъвършенства знанията си по иврит.


Дълбоко в себе си отдавна копнея да стъпя на Святата земя, да премина по местата, където е стъпвал Моят Господ и Спасител заедно със Своите ученици. Желанието ми се разпалва всеки път, когато слушам хора, които са били в Ерусалим. Със сълзи на очите съм слушам техните разкази, твърденията им, че самият въздух там е пропит с Божието присъствие.

 

Броят на моите еврейски приятели все повече расте и се умножава. Чрез тях се умножават и познанията ми за културата, живота и обичаите на Божият избран народ.

 

Рут Асса, за срещата си с която съвсем наскоро споделих в  «Корените на сърцето»,  е една от тях. Току-що бях приключила с написването на този материал и Поли Тачева ми писа, че търси желаещи за конференцията в Ерусалим. Това беше невероятна възможност да бъдат изпълнени всичките ми копнежи да посетя Святата земя. Сърцето ми изгаряше от желание да бъда част от благословените от Господа светии, с които заедно да издигам молитвите си към Божият Престол. Молих се, плаках пред Господа и Му благодарих, че има възможност мечтите ми да се превърнат в реалност. И както Гедеон поиска Бог да му даде белег за Своето благоволение, така и аз се молих да ми даде увереност, че посещението ми в Израел е по Неговата воля.

 

Молих се за потвърждение по конкретен начин и отговорът дойде още същата вечер. Той не само  беше категоричен и точен, но Бог ми даде да предвкуся от оная огромна радост, която получаваме в Неговото мощно присъствие. 


Непосредствено след вестта за конференцията бях на евангелизация на една от дъщерните ни църкви от ромски произход. Винаги съм благодарила на Бог за братята и сестрите ни роми. Обединени в поклонение, хваление и в молитвите си към Божия престол, усещахме мощното присъствие на Светия Божий Дух. Нищо не е в състояние да опише състоянието на духа ни, когато стоим пред Бога лице в лице. Но Божиите милости не спряха до тук. За три дни бяхме на мисионерска дейност и гостувахме на църквата в гр. Дряново, където станахме свидетели на Божията неизмерима любов и милост.


През цялото време на подготовка за пътуването ми до Святата земя, Бог  ме изгражда, изобличава ме с неизразима любов, усъвършенства  моят характер.

 

Връхна точка на моята благодарност към Неговата щедрост предизвика видението, което Бог даде на Хелън, една от сестрите в църквата в Лос Анжелес /The church ona way/, гостуващи на нашата църква. Докато се молеха за мен, тя ме виждаше на една планинска поляна, осеяна с ароматни диви цветя с лице, огряно от Божията благодат. Виждаше как Господ Исус ми подава една кошница и ми казва, че това са Неговите дарби, които ми е дал. Казва ми да бера от тези цветя и да ги раздавам на хората. Бог наистина ми е дал много дарби и това ме прави да стоя смирено пред Него.

 

В момента приемах тази жена като Божий посланик. Тя не ме познаваше. Думите й дълбоко докоснаха сърцето ми  и аз се молих Святия Дух да ми даде способност да ги облека в рима. На следващата сутрин се събудих с особено състояние на духа. Думите още звучаха в ума ми, а преди края на деня дойде и стихотворението, без никакви усилия от моя страна. То се изля, като послание от  небето. Ето го:             

 

Видение                                

                               

Издигаш ме високо в планината

Сред поляна с дъхав аромат.

Кошница подаваш ми в ръката,

Нежно ме обгръщаш в благодат.

 

Казваш ми: „О, дъще скъпоценна,

Виж благоуханните цветя!

Туй са Мойте дарове безценни –

Щедро ги дарявай на света!

 

На отчаяните – дай надежда!

На ранените – балсам подай!

На самотните – с любов поглеждай!

На безверниците – вяра дай!

 

Отвърни на просещите с милост!

Безутешните – с молитва подкрепи!

Страдащите – помажи със миро!

На изгубените – пътя покажи!

 

Аз ще бъда с тебе в планината,

Ще те пазя в трудности от зло,

Ще те нося на ръце. В отплата

Пръскай щедро Моята любов!

 

Кошницата със цветя понасям,

На крилете Си ме вдигаш Ти.

Господи, поклон Ти днес поднасям –

Мойта благодарност приеми!

 

Вярвам, че това послание се отнася не само за мен, а и за всички, които ще посетим Елеонския хълм от 9:00 до 21:00 на 09.09.09 г. Вярвам, че Той ще излива благодатта Си, както върху Святата земя, така и по цялото земно кълбо.

 

Очаквам Божиите изобилни благословения върху всички нас и се моля да бъдем едно в Господа, скрепени чрез Неговата любов. Облечени в Божията сила да носим славата Му и да завладяваме нови територии за Божието Царство. Амин!

 

27. 08. 2009г.

Таня Стоянова

Последна промяна:
September 22. 2016 13:04:18