Приключенията на Охльо 
Начало > За ДЕЦАТА > Приключенията на Охльо 

Приключенията на Охльо 


Тази пролет беше много дъждовна. Слънцето и дъждът сякаш се състезаваха кой повече да показва силата си. Надпреварата беше голяма. Тъкмо слънцето протегне лъчите си, за да погали земята, изневиделица отнякъде се промъкнат намръщени облаци и скриват лицето му. Не след дълго започват да гърмят, да трещят и да прорязват небето със светкавици. Дъждовните капчици  се сгушват една в друга и политат към земята със своите парашутчета, за да бъдат далече от тези сърдитковци. 


Времето беше ту слънчево, ту дъждовно. Миналата седмица облаците отново се гонеха по небето и най-накрая вятърът не издържа, наду бузите си и издуха сърдитите облаци. Слънцето отвори веселите си очи и топло се усмихна. Стоплена от ласките му, напоената земя даде от своята сила на тревичките и цветята и те заблестяха от радост. Пръстта набъбна и всичките й обитатели плъзнаха кой накъдето види.


Охльо дълго време се беше крил в рохкавата почва, но сега беше окъпан и свеж. Беше си хапнал сладко-сладко от крехките листенца на детелината и  беше готов за приключения. 


Подаде дългите си рогца от своята къщичка и се огледа. Дъждовните капки по листата се бяха превърнали в красиви, блестящи огледала. Охльо запълзя между тях, а  къщичката му се отразяваше във всяко огледалце. Беше толкова щастлив, сякаш се намираше в огромна зала. Пълзеше бавно и любопитно разглеждаше всяко  нещо, което срещаше по пътя си. Изведнъж пред себе си видя стебло с големи зелени листа.


- Какво ли има там горе? – запита се Охльо. Никога досега не беше се качвал толкова нависоко. Макар да не беше ходил на училище, Охльо беше много любознателен. Искаше да знае всичко. 


- Сигурно от високото нещата се виждат по-добре - помисли си той и запълзя колкото може по-бързо. 


Снимка: Боян Янчев


Най-после се изкачи. Е, не му беше много лесно, но Охльо не се плашеше от трудности. Той помнеше думите на баба, че с труд всичко се постига. И разбира се, трудът му беше възнаграден. Там горе го очакваше едно красиво кръгло Огледалце от дъждовна капка.


- Здравей! - поздрави го Огледалцето. 


В началото Охльо не разбра откъде дойде този поздрав. Много искаше да си намери приятели и сега се развълнува от тази възможност.  Той се огледа от високото и видя на земята две малки охлювчета, които се любуваха на красиво розово цветенце. Помисли си, че те го поздравяват.  Беше щастлив, че се е издигнал толкова нависоко и извика:


- Здравейтее, здравейте!


- Здравей, - поздрави го още веднъж Капчицата-Огледалце. Аз съм горе, до теб.


- А, ти коя си? Извинявай, не те забелязах. - изви рогцата си, за да види по-добре своята събеседничка Охльо. Очите му се намират точно на върха им, затова ги насочи натам.


- Не се безпокой! - побърза да го успокои Огледалцето – аз съм дъждовна капка. И без друго скоро ще се върна на небето.


- На небето ли?- отново попита Охльо – Ти от небето ли си?


- Разбира се - отговори капката - слязох  от небето заедно с моите сестрички, но преди това живеех в морето.


- Как така, от небето, пък в морето. Кажи ми истината, моля те! От небето ли си или от морето?


- О, моята история е много дълга, може би няма да я разбереш. Важното е, че сега съм тук и разговарям с теб. Ако искаш можеш да се огледаш в мен -  опита се да го успокои Капката. 


- Колко си красива и сияйна, цялата блестиш! - извика възхитен Охльо, вглеждайки се в капчицата. 


Наистина тя блестеше като елмаз. Лъчите на слънцето се пречупваха в нейната повърхност и отразяваха разноцветните багри на дъгата.
- Благодаря ти за красивите думи, охлювче. Ще ги взема със себе си и ще ги пазя завинаги в сърцето си. 


За миг Охльо погледна надолу. Искаше да види дали малките охлювчета са все още  при розовото цветенце. 


Когато се обърна към капчицата, нея вече я нямаше.  Беше отлетяла към небето, оставяйки красив спомен в сърцето му.


Охльо се усмихна, спомняйки си думите на новата си приятелка, малката и красива Капчица-Огледалце и запълзя нагоре. 
Мислеше си какви ли приключения още го очакват.

08. 07. 2014 г.
Таня Стоянова
Последна промяна:
September 22. 2016 13:04:18